Persienner eller gardiner – hva er best?

Selv i de solfylte årstidene er god solskjerming essensielt for en behagelig atmosfære i hjemmet. Persienner eller gardiner byr begge på ulike muligheter, både i stil og funksjon – men hva er best for ditt hjem?

Gardiner eller persienner er gode elementer til å sette tonen i rommet. Mengden og spredningen av lyset de slipper inn kan legge grunnlaget for hvordan resten av rommet oppleves. Da vil også farger, stil og design være viktig for å sette den stemningen du ønsker deg. Her går vi gjennom hvilke alternativ som passer til ulike hjem og rom.

Gardiner til store vinduer: lamell-, plissé- og effektgardiner

Noe av det første du kan gjøre er å ta stilling til hva slags vinduer du har. Vinduene i seg selv er jo også en viktig del av innredningen. De gir rommet liv i form av utsikt og er utgangspunktet for hva vi kan gjøre med lyset i rommet.

Dersom du har mange og store vinduer vil tradisjonelle gardiner ofte være et naturlig valg. Særlig høye vinduer kan gjøre seg godt med lange, elegante stoffgardiner. Vi vil likevel slå et slag for lamellgardiner og plisségardiner.

Lamellgardiner

Lamellgardiner er rett og slett det moderne alternativet til tradisjonelle stoffgardiner. Du får de samme vertikale linjene som bidrar til å løfte taket og gi rommet et elegant preg. Samtidig tar de med seg praktiske funksjonaliteter fra persienner, både med tanke på solskjerming og innslipp av naturlig lys, samt renhold. 

Verken lamell- eller plisségardiner samler støv. Det som likevel legger seg av støv på dem er svært lett å tørke vekk.

Fotografi av en stue med høye vinduer, dekorert med lamellgardiner.
Lamellgardiner løfter taket.

Plisségardiner

Plisségardiner er et annet populært alternativ til tradisjonelle gardiner. De ligner på gardiner ved at de, til forskjell fra en del annen innvendig solskjerming, er laget av tekstil. I ulike farger og design skaper de et mykt og delikat lys og atmosfære i rommet. De passer svært godt der du ønsker utsikt, men ikke innsyn, da flere modeller kan trekkes ned fra toppen.

Fotografi av en stue, innredet med plisségardiner som er trukket ned fra toppen for å skjerme innsyn.
Plisségardiner skjermer innsyn, samtidig som du får beholde utsikten.

Effektgardiner

Fremfor å heve takhøyden, som lamellgardiner, vil effektgardiner bidra til å forlenge rommet med horisontale linjer. På den måten kan du få rom til å virke større enn de er. Det er et stilrent alternativ til innvendig solskjerming med stor visuell effekt – derav også navnet, effektgardin.

Fotografi av et lyst kontor, innredet med effektgardiner.
Effektgardiner som bidrar til å fremheve et lyst rom.

Persienner gir god skjerming til bad eller soverom

I rom der du har behov for å skjerme ekstra mot innsyn eller sollys, som på bad eller soverom, er innvendige persienner alltid et praktisk alternativ. Heldigvis kan det også være stilfullt med riktig fargevalg og materiale.

Farge og materiale kan by på særegne uttrykk som gir sitt til stemningen i rommet. Med tanke på renhold, vil aluminiumspersienner lettere tåle fukt fra baderom.

Persienner er enkle å vedlikeholde og går aldri av moten.

Både innvendige og utvendige persienner kan leveres på eksakte mål. Persienner er tidløst og klassisk, og vil nok aldri falle ut av mote!

Rullegardiner er allsidige, fleksible og kreative

Rullegardiner er vårt siste alternativ, og likevel en av våre favoritter. De er perfekte for rom hvor du ønsker å kunne beholde utsyn, men samtidig skjerme for solen, som kjøkken eller TV-stue. Samtidig finner vi sjeldent et hjem de ikke passer inn i. 

Mange velger også rullegardiner til soverommet. Da kan du få helt tette duker som skjermer for det meste av lys, også på sommeren.

Fotografi av et lyst hjem med store vindusflater, dekorert med lyse, halvgjennomsiktige rullegardiner.
Rullegardiner kan beholde utsynet og samtidig skjerme for sollys.

De kan praktisk motoriseres, så du slipper å styre dem med vanlig snor og kjede. Det lar deg også være kreativ og bruke dem til å dele opp rom, som en flyttbar vegg. Velg en rullegardin som passer din stil og interiør, og skap helt nye rom!

Er persienner eller gardiner best hos deg? Få gratis konsultasjon

Våre forslag er selvsagt generelle og passer kanskje ikke akkurat ditt rom. Smak og behag påvirker alt, også persienner eller gardiner, og du må til syvende og sist velge det du liker best. Det viktigste er å prøve å navigere etter hva slags følelse du ønsker at rommet skal gi. Finner du den, er du raskt på vei mot drømmehjemmet!

Vi hjelper deg gjerne, og tilbyr gratis og uforpliktende befaring. Du får besøk av en av våre konsulenter, og dere kan sammen se på farger og design.

Har du spesielle mål på vinduene dine som gjør det vanskelig å handle persienner eller gardiner? Kontakt oss, så kan du få gardiner eller persienner laget på mål.

Del dette innlegget

Befaring

Ta kontakt i dag.

Vår konsulent i ditt område tar kontakt med deg. Fyll ut skjema, så kontakter vi deg angående din service.

Blogg

Relaterte artikler.

Zipscreen er en stilren utvendig solskjerming som oppgraderer fasaden. Bruk på vinduer,...
I de kalde månedene kan du holde varmen i hjemmet ved å...
I de kalde månedene kan du holde varmen i hjemmet ved å...