Fordeler og ulemper du kanskje ikke visste om varmepumpen

Er du usikker på om du skal gå for varmepumpe eller ikke? Det er flere fordeler med en luft-til-luft varmepumpe som vil forenkle valget for de fleste. Samtidig finnes det noen få ulemper det kan være verdt å ha tenkt gjennom. Spesielt siden det for mange er en stor investering. Vi går her gjennom noen fordeler og ulemper med varmepumpe.

Fordeler med varmepumpe

Bedre luftkvalitet

Med en luft-til-luft-varmepumpe blir luften renset i filtrene før den slippes ut i rommet. Det betyr mindre støv og bakterier og en bedre inneluft.

Illustrasjon av Mitsubishi Kirigamine Hara varmepumpe som sender luft ut i rommet.

Jevn oppvarming

Har du opplevd å sitte i stuen og svette om vinteren fordi du fyrer opp, for så å gå inn på et annet rom hvor det er isende kaldt? Det skal godt gjøres med en varmepumpe. Ihvertfall så lenge den er plassert riktig i boligen.

Med en varmepumpe vil du i større grad oppleve en jevn og behagelig temperatur som er fordelt over større områder.

Vil alltid passe med din stil

Interiør er viktig for veldig mange, og en tradisjonell varmepumpe har ikke alltid passet inn med ønsket stil. Heldigvis har varmepumpe-produsentene innsett dette. Du har derfor langt større utvalg enn før, både i farge og design. Faktisk finnes det nå varmepumper hvor du kan endre fargen like ofte som du bytter sokker (om du orker vel og merke).

Ta gjerne en titt på artikkelen vår om pene varmepumper.

Billigere i drift

Du har sikkert lest det før, men en varmepumpe bruker langt mindre strøm enn avgitt varmeeffekt, sammenlignet med for eksempel en panelovn.

Gir du en panelovn 2550 watt, så får du 2550 watt varme tilbake. Med andre ord får du akkurat det du betaler for. Om du derimot gir 2550 watt til en Toshiba Daiseikai 9 S 35, så får du hele 5900 watt varme tilbake. Det er over en dobling av varmeeffekt!

Med høye strømpriser vil altså varmepumpen være ekstra fordelaktig.

Kan brukes året rundt

Du ville nok ikke fyrt i peisen i tredve varmegrader på sommeren, eller skrudd på panelovnen. Men en stor fordel med varmepumpen er at den også kan brukes de varme sommermånedene. Du får varme om vinteren og aircondition om sommeren. Det vil vi si er både praktisk og god utnyttelse av en ellers stor investering.

Enkelt vedlikehold

Med varmepumpe har du ikke behov for å kjøpe eller hugge ved hvert år. Du har ikke behov for å bære ved inn i kulda, og det er ingen sot å tømme. Det er heller ikke krise om ikke feieren har fått sjekket og feiet pipa.

Varmepumpen er fornøyd om du gir den en jevnlig filterrens, gjerne hver fjerde uke, med støvsugeren. Regelmessig varmepumpeservice vil heller ikke skade.

Ulemper med varmepumpe

Lydnivået

Selv om du nå får varmepumper helt ned til 17db, så vil en varmepumpe avgi noe lyd. De fleste varmepumper vil øke lydnivået sitt om vinteren, når ytelsen går opp for å holde samme temperatur.

Er du sensitiv overfor lyder er det derfor viktig å ha tenkt gjennom et par ting;

  1. Hva anser du å være maks akseptabelt lydnivå på varmepumpen du kjøper?
  2. Varmepumpen bør plasseres et sted i boligen hvor lydnivået ikke vil sjenere – dette kan våre montører hjelpe med å avgjøre.

Ikke like hjemmekoselig som vedfyring

Lite kan slå det å sitte foran peisen og kjenne varmen fra flammene. Det mister du dersom varmepumpen er ment å erstatte vedovnen – et valg vi ser enkelte tar. Men hva stopper deg fra å ha begge deler? Det tar oss også videre til våre to neste punkter på listen.

Avhengig av strøm

I motsetning til en vedovn, er altså varmepumpen avhengig av strømtilførsel. Dersom strømmen kuttes vil ikke varmepumpen fungere, og huset blir kaldt. I disse tilfellene vil det være en stor fordel å ha vedfyring som alternativ.

Kan være behov for tilleggsfyring

I sprengkulde vil ikke alltid varmepumpen klare å gi deg ønsket varmeeffekt. For å holde en komfortabel temperatur i boligen, kan det derfor være behov for tilleggsfyring eller gulvvarme på de kaldeste dagene i året. Spesielt gjelder dette om du har en større bolig. Da kan du oppleve at du ønsker å ha en ovn på i tillegg – enten dette er vedovn eller ovn på strøm. 

Kjøper du en varmepumpe som er beregnet for klimaet der du bor, vil du redusere dette behovet.

Les mer om hva varmeeffekten har å si for oppvarming i minusgrader.

Ønsker du hjelp med å velge riktig varmepumpe?

Som autorisert Toshiba-, Mitsubishi– og Samsung forhandler, kan vi gi deg råd for valg av riktig modell, hvor kraftig varmepumpen bør være, og plassering i boligen din for mest effektiv distribuering av varmen.

Vi tilbyr gratis befaring.

Kontakt oss for spørsmål eller forespørsler.

Del dette innlegget

Befaring

Ta kontakt i dag.

Vår konsulent i ditt område tar kontakt med deg. Fyll ut skjema, så kontakter vi deg angående din service.

Blogg

Relaterte artikler.

I de kalde månedene kan du holde varmen i hjemmet ved å...
I Norge er vi ikke bortskjemt med mange varme høstkvelder. Derfor kan...
Vi har tatt en titt på to pene varmepumper som samtidig yter...