Slik fungerer varmepumpen din – med forklaring av tekniske begrep

De fleste vil nok se på varmepumpen som en fantastisk oppfinnelse. Men hvordan fungerer egentlig varmepumpen din, og hva bør du se etter når du skal kjøpe en ny? Her finner du forklaring av funksjon og tekniske begreper som ofte brukes.

Det finnes ulike typer varmepumper. Du har luft-til-luft, luft-til-vann, bergvarmepumpe og avtrekksvarmepumpe. Uavhengig av hvilken type varmepumpe du velger, er fellesnevneren at de alle omgjør energien fra solvarme som finnes i luften, jorden, fjellgrunnen eller sjøen til varme som deretter distribueres i boligen din.

Den mest vanlige formen i Norge, og typen vi selger mest av, er en luft-til-luft varmepumpe. En slik varmepumpe henter luften utendørs og bruker denne til å varme opp huset ditt. Velger du en luft-til-luft varmepumpe med aircondition vil den i tillegg kunne kjøle ned luften.

Vår mest solgte modell er Toshiba Daiseikai 9.

Slik virker en Luft-til-luft varmepumpe

Du har en utedel og en eller flere innedeler. Det er delen som er plassert ute som henter varmeenergi fra luften utenfor. Innedelen avgir varme inn til boligen. Inne i selve pumpen sirkulerer noe vi kaller for kjølemedium, som er en type gass.

Varmepumpens oppvarmingsprosess

Prosessen starter i det fordamperen, som sitter i utedelen, henter energi (varme) utenfra. Gassen (kjølemediet) som er i varmepumpen går via en kompressor fra utedelen og inn i kondensatoren i innedelen. Når trykket og temperaturen øker, blir gassen til væske. Gassen kondenserer altså under høyt trykk, og varmen som produseres i denne prosessen blir sendt ut i boligen din via kondensatoren. Etterpå føres væsken videre gjennom en reduksjonsventil ut i fordamperen i utedelen. Trykket reduseres, væsken blir til gass igjen og prosessen starter på nytt.

For at fordamperen i utedelen skal klare å hente varmeenergi utenfra, må den kjøles ned til under utetemperaturen, ellers klarer den ikke å hente varme fra den kalde uteluften. Dette er det kompressoren som sørger for.

Bor du et sted med spesielt kalde vintre (som gjelder det meste av Norge), er det derfor viktig å se etter en varmepumpe med kraftig nok kompressor. Det er denne som skal klare å suge inn gassen fra fordamperen og komprimere den slik at trykket og temperaturen øker, slik at kondensatoren i innedelen kan sende ut varme selv på de kaldeste vinterdagene.

Forklaring av tekniske begreper på en varmepumpe

Modeller med kraftige kompressorer skal klare å produsere varme selv i temperaturer helt ned til minus 25 eller 30 grader. Her er det likevel noen tekniske begreper det er viktig å være klar over hva betyr. For selv om en pumpe skal klare å produsere varme i minus 25 grader, vil det fortsatt være forskjell på hvor mye varmeeffekt de ulike varmepumpene får til å produsere i minus 25 grader.

Varmeeffekt

Avgitt varmeeffekt betyr hvor mye varme varmepumpen leverer ved en gitt temperatur.

For eksempel er både Toshiba Polar 25 og Toshiba Daiseikai 9 35 anbefalt til temperaturer ned til minus 15 grader. Samtidig er maks varmeeffekt for Polar 25 satt til 3800 W i minus 15 grader. Daiseikai 9 35 derimot, vil klare å avgi 4800 W med samme utetemperatur. Plasserer du disse varmepumpene i samme bolig, vil Toshiba Daiseikai 9 35 klare å produsere mer varme enn Polar 25 dersom det er 15 minusgrader ute.

Husk at størrelsen på boligen din vil også påvirke hvor effektiv en gitt varmepumpe er. Har du en mindre bolig eller rom som skal varmes opp, vil også behovet for hvor kraftig varmepumpen trenger å være, reduseres.

Spør oss gjerne om hjelp til å vurdere hva som er riktig varmepumpe for din bolig.

SCOP (årsvarmefaktor)

SCOP, eller årsvarmefaktor, beskriver den teoretiske varmefaktoren en pumpe klarer å produsere over et helt år. I andre ord; Til høyere årsvarmefaktor, til lavere strømforbruk. Og lavere strømforbruk betyr billigere strømregning for deg.

Helt enkelt ville en årsvarmefaktor på 2 bety at du har brukt 10 000kW timer og fått ut en effekt på 20 000kW timer.

COP

COP, eller effektfaktor, er forholdet mellom avgitt varmeeffekt fra varmepumpen og tilført effekt fra strømnettet. COP er altså et tall på hvor effektivt en varmepumpe klarer å produsere varme.

Ofte presenteres COP som du ser på den enkelte varmepumpe, som effektfaktoren pumpen vil ha ved +7 grader ute og +20 grader inne. Det vil for eksempel si at tilfører du 1 kW fra strømnettet, vil du for Toshiba Daiseikai 9 25, som har en COP på 5,33, få tilbake 5,33 kW i varmeeffekt.

Finn riktig varmepumpe til din bolig

Hvilken varmepumpe som vil fungere best hos deg vil avhenge av flere faktorer enn kun de tekniske funksjonene vi har forklart ovenfor.

Blant annet vil størrelsen på boligen din være viktig rundt valg av varmepumpe. Skal du kun varme opp et rom, eller har du behov for å varme opp flere rom og etasjer? Andre faktorer som er viktig å tenke over er hvor kalde vintrene er der du bor, og om du trenger aircondition til varme sommerdager.


Les også: Hvordan velge riktig varmepumpe.

Del dette innlegget

Befaring

Ta kontakt i dag.

Vår konsulent i ditt område tar kontakt med deg. Fyll ut skjema, så kontakter vi deg angående din service.

Blogg

Relaterte artikler.

I de kalde månedene kan du holde varmen i hjemmet ved å...
I Norge er vi ikke bortskjemt med mange varme høstkvelder. Derfor kan...
Bli kjent med varmepumpens fordeler og ulemper.