Fantasipriser og rabatter i solskjermingsbransjen

Fantasipriser og rabatter i solskjermingsbransjen

En ukultur som forvirrer kundene

I solskjermingsbransjen har det i mange år utviklet seg en praksis der produkter som markiser, persienner, screens og garasjeporter ofte markedsføres med kunstig høye priser, etterfulgt av «rabatter» på 30–70 prosent. Denne strategien skaper forvirring blant forbrukerne og bidrar til økende skepsis om seriøsiteten til bransjen.

 Hvordan oppstår fantasiprisene?

Mange leverandører opererer med en oppblåst «veiledende» pris / fantasipris for å gi inntrykk av store prisavslag, selv om sluttprisen ligger på markedets gjennomsnitt. For eksempel kan en screen annonseres til 10 000 kroner, men «rabatteres» med 50 prosent, slik at kunden betaler 5 000 kroner. Samtidig kan en annen leverandør selge et tilsvarende produkt til samme pris, men uten misvisende rabattmarkedsføring.

Rabatter som ikke er reelle

En rabatt skal være et faktisk avslag fra en reell markedspris, ikke et markedsføringstriks. Forbrukertilsynet har tidligere kritisert praksisen med oppblåste rabatter, da den kan bryte med markedsføringsloven som forbyr villedende prisopplysninger. Ifølge lovverket skal en rabatt beregnes ut fra den laveste prisen produktet har hatt de siste 30 dagene.

Til tross for dette manipuleres prisene ofte ved at «førprisen» kun gjelder i en kort periode for å legitimere rabatten. I noen tilfeller brukes også kunstig høye introduksjonspriser på nye produkter for deretter å gi store prisavslag, noe som kan komme i konflikt med markedsføringsloven.

Les detaljert artikkel fra Forbrukertilsynet her

Hvorfor fungerer denne taktikken?

Psykologien bak rabatter er velkjent. Forbrukere opplever at de gjør en god handel når de får en stor prosentvis reduksjon, selv om de ikke kjenner til produktets egentlige verdi. Dette kalles «forankringseffekten» – der den opprinnelige prisen setter et psykologisk referansepunkt for kunden. Dermed kan produkter oppfattes som rimelige, selv om prisen i realiteten er normal eller til og med høy.

Graf som illustrerer et firma med oppblåste veiledende priser og høye rabatter hele året

Forbrukerens utfordring

Den uklare prissettingen gjør det vanskelig å sammenligne tilbud fra ulike leverandører. I tillegg skjules ofte som nevnt ekstrakostnader, montering, tilpasning, frakt, emballasje og administrasjonsgebyr. Dette kan føre til at en tilsynelatende god avtale blir dyrere enn forventet.

Forbrukere bør derfor være kritiske til rabatter og heller fokusere på sluttprisen og produktets kvalitet.

Veien videre

Det er viktig at norges største solskjermingsbedrifter tar et ansvar for åpenhet og transparenente, sammenlignbare priser slik at det er enklere for kunden å ta et riktig valg.

For å skape større tillit til bransjen trengs mer åpenhet og en slutt på villedende rabatter. Noen aktører har begynt å innføre faste, transparente priser, men de konkurrerer i motbakke mot aktører som lokker kunder med gigantiske «rabatter». Strengere håndheving av lovverket er nødvendig for å hindre denne praksisen i å bli normen.

Et mer åpent marked vil gi kundene bedre mulighet til å ta informerte valg og styrke bransjens omdømme. Inntil dette skjer, er det viktig at forbrukerne forstår mekanismene bak rabattene og ikke lar seg lure av store tall.

Anbefalinger for deg som skal kjøpe solskjerming eller garasjeporter

  • Innhent flere pristilbud fra ulike aktører (spør også hvem de representerer, da mange merkevarer kommer fra samme selskap).
  • Be om et komplett tilbud hvor alle kostnader, inkludert montering (hvis ønskelig), tilpasning, emballasje, frakt og administrasjonsgebyrer, er spesifisert.
  • Sammenlign produktspesifikasjonene for å sikre at du vurderer likeverdige produkter.
  • Se på sluttprisen, ikke rabatten, for å finne den reelle verdien av produktet.
  • Sjekk bedriftens anmeldelser på Google, Trustpilot eller andre anerkjente sider.
En telefon som viser mange høye rabatter og skrikende kjøpstitler

Ta kontakt i dag for gratis befaring